مراقبتهای پزشکی از سلامت کودک ۱۱ تا ۱۳ سال
یکی از وظایف مهم والدین کودک و نوجوان اینست که جدول رشدی و تغییرات کودک را در طول دوره های مختلف بررسی کند. هر دوره تغییرات رشدی و فیزیکی مخصوص به خود دارد که جزو تغییرات حساس و نقاظ عطف آن دوره محسوب می شوند. در این مقاله برخی موضوعات اساسی برای بررسی سلامت نوجوان سیزده ساله شما آورده شده است.
در طول این معاینات باید انتظار چه چیزی را داشت
پزشک یا پرستار ممکن است:
- قد و وزن کودک را اندازه گیری کند، و توده بدنی کودک (BMI)را بسنجد، و این اندازه گیری ها را بر روی نمودار ببرد.
- فشار خون کودک را بسنجد و در این رابطه از ابزارهای دقیق بهره ببرد. ستون فقرات کودک را برای اطمینان از عدم وجود انحنا بررسی کند. نوجوان را در رابطه با بلوغ جنسی و بر مشکلات جنسی که ممکن است در کودک وجود داشته باشد معاینه می کند.
- سوالاتی بپرسد، موارد نگران کننده را تشخیص دهد، و توصیه های را ر رابطه با نوجوان ارائه دهد:
- تغذیه: در این سن، کودکان باید به انتخاب خودشان تغذیه سالمی داشته باشند. که شامل پنج وعده ی غذایی حاوی میوه ها و سبزیجات د رهر روز و اجتناب از خوردن شیرینی جات، غذاهای شور، و غذاهای چرب می باشد که نه تنها در رابطه با مغذی بودن غذاها بلکه وزن سالم کودک را پوشش می دهد. کلسیم و آهن مواد مهمی هستند که جهش های رشدی در نوجوان را پوشش ی دهند. مصرف سه بار در روز شیر کم چرب که حاوی ۱۳۰۰ میلی گرم کلسیم است باید در دستور کار باشد. یک لیوان شیر کم چرب حاوی ۳۰۰ میلی گرم کلسیم می باشد. گوشت قرمز بدون چربی، گوشت مرغ، و غذاهای دریایی برای دریافت ۸ میلی گرم آهن در روز می باشد. هر وعده ی غذایی گوشتی حاوی ۲-۳ میلی گرم آهن می باشد.
برای مطالعه بیشترپرورش و رشد نوجوان ۱۳ ساله
نوجوانی و ورود به سیزده سالگی
خواب. به طور معمول نوجوانان به ۹ ساعت خواب شبانه نیاز دارند. خواب ناکافی در طول سالهای نوجوانی اتفاقی معمول است که می تواند در پیشرفت تحصیلی و ورزشی نوجوان تاثیر منفی داشته باشد. تغییر ساعات شبانه روزی می تواند باعث شود که نوجوان ساعات بیشتری بیدار بماند، ولی شروع مدرسه می تواند خواب کافی نوجوان را دچار مشکل کند. تعیین زمان مناسب در جهت خواب کافی نوجوان می توان او را تشویق کند که روال خواب منظمی را دنبال کند.
فعالیت های فیزیکی. فعالیت های فیزیکی نوجوان باید ۶۰ دقیقه در روز باشد. کارشناسان توصیه می کنند که زمان تماشای تلویزیون، فیلم، بازی های ویدئویی، گوشی های هوشمند، تبلت، و کامپیوتر را به دو ساعت در روز محدود کنید.
رشد. در سن ۱۳ سالگی برای نوجوان معمول است که:
• نشانه های بلوغ را نمایان سازد:
در پسران، بزرگ شدن بیضه با ادامه ی افزایش طولی آلت تناسلی و رشد موهای شرمگاهی نمایان می شود. اکثر پسران بلوغ را بین ۹ تا ۱۵ سالگی تجربه می کنند.
در دختران رشد سینه ها ادامه می یابد، موهای شرمگاهی رشد می کند، و ممکن است عادت ماهانه در آنها شروع شود. اولین قاعدگی معمولا در سن ۱۳ سالگی اتفاق می افتد، ولی ممکن است تا ۱۵ سالگی نیز به تاخثر بیافتد.
• پوست چرب دارند و جوش و آکنه نمایان می شود
• به پذیرش همسالان، استقلال و زمانی برای تنها بودن اشتیاق دارند
• بر روی ظواهر و رفتارهای فردی تمرکز دارند (زیرا آنها فکر می کنند که تمام توجهات متوجه انهاست)
• واکسیناسیون. واکسن زدن می تواند افراد را در برابر بسیاری از بیماری ها ایمن سازد، پس مهم است که نوجوان واکسن ها را در زمان مناسب دریافت کند. برنامه ی واکسیناسیون می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، پس در این رابطه و انتظاراتی که باید داشته باشید با پزشک مشورت کنید.
• آزمایش های توصیه شده. ممکن است پزشک در رابطه با نوجوان کم خونی، کلسترول بالا و مشکل ریه را تشخیص دهد که در این رابطه به شما توصیه می کند که آزمایش های دیگری انجام دهید.
از نظر جسمی، فرزند دختر شما در ۱۱ سالگی با سرعت زیادی به دوره بلوغ نزدیک می شود، از تغییرات جسمی که برایش رخ می دهد آگاه می شود و این تغییرات مشکلاتی در زمینه تصویر بدن و یا اختلالات خوردن بوجود می آورد. این دوره یکی از سریع ترین مرحله های رشد است. ممکن است قد او ۸ سانتی متر افزایش یابد و نیز از لحاظ جسمی به شکل یک انسان بالغتر رشد کند. پسرها دو، سه سال بعد به سن بلوغ می رسند.
مهارت های شناختی او به سرعت رشد می کنند.هنگام سخن گفتن اعتماد به نفس بیشتری دارد و ممکن است صحبت هایش را طوری تنظیم کند که در جمع همسالانش مورد قبول واقع شود مثلا از اصطلاحات عامیانه یا دشنام استفاده می کند. در تفکر انتزاعی، حل مساله و استدلال فرضی بهتراز قبل است و می توانید انتظار گفتگو ی جذابی با او داشته باشید.
مهارت خود مدیریتی در او به وجود آمده است پس می توانید در مورد مسائلی مثل بهداشت، تکالیف و ریسک پذیری با او صحبت کنبد. احتمالا به تازگی به مدرسه جدیدی رفته است و به حمایت و راهنمایی شما در کنار سایر چالش های تحصیلی که در انتظار اوست نیاز دارد.
گروه های اجتماعی که در آنها قرار می گیرد در حال تغییر است و نیاز دارد زمان بیشتری را با دوستانش بگذراند. تایید شدن از جانب همسالان برای او بسیار مهم است. ممکن است در ارتباط برقرار کردن با شما کمی بسته تر عمل کند. برای رسیدن به سطحی از استقلال که که هنوز آمادگی آن را ندارد تقلا می کند و این کار ممکن است برای او بی نتیجه باشد و به صورت یک خصلت بد یا بی ادبی بروز کند. او می فهمد افراد بالغ کامل نیستند و ممکن است از رفتارهای بزرگسالان ایراد بگیرند. صورت مثبت تر این قضیه به این شکل است که ممکن است او به مباحث اجتماعی علاقه مند تر شود و بخواهد به دیگران کمک کند.
از نظر احساسی، این سن دوره سرکشی دختر شماست، بلوغ و تغییرات جسمی باعث می شود او اعتماد به نفس و عزت نفس کمتری داشته باشد. ممکن است با اولین تجربه های میل جنسی، سراسیمه شود. وقتی روابط پیچیده تر و محکم تری را ایجاد می کند به ویژه با سایر دختران، متوجه می شود تعارضاتی بین فشار برای تطبیق با ویژگی های اخلاقی آنها و استانداردهایی که از کودکی شکل داده وجود دارد. ممکن است ماندن در یک خلق برایش سخت باشد، خشم و سرکشی در این سن کاملا طبیعی است. برخلاف این او بهتر می تواند نقطه نظرات دیگران را دریافت کند و به این شکل دستش برای استدلال منطقی باز است.
تغذیه
• میوه و سبزیجات فراوان تهیه کنید؛ غذاهای سرشار از چربی جامد، قندهای اضافه شده یا نمک را محدود کنید و غذاهای سالمتری را برای وعدههای غذایی خانواده آماده کنید.
• تلویزیون را از اتاقخواب فرزندتان دورنگه دارید. محدودیتهایی را برای زمان تماشای صفحه تنظیم کنید و یک برنامه استفاده از رسانه برای خانواده خود ایجاد کنید.
• فرزندتان را تشویق کنید تا حداقل یک ساعت در روز در فعالیتهای بدنی داشته باشد که مناسب سن و لذت آنها است.
• مطمئن شوید که کودک شما سه نوع فعالیت انجام میدهد: فعالیت هوازی مانند دویدن، تقویت عضلات مانند کوهنوردی، و تقویت استخوانها مانند طناب زدن حداقل سه روز در هفته.
• اطمینان حاصل کنید که کودک شما مقدار توصیه شده را هر شب میخوابد: برای کودکان سن مدرسه ۶ تا ۱۲ سال، ۹ تا ۱۲ ساعت در هر ۲۴ ساعت
شروع دوران نوجوانی
شروع نوجوانی زمان بسیاری از تغییرات فیزیکی یا روانی، هیجانی و اجتماعی است.
با شروع بلوغ، هورمونها تغییر میکنند. در بیشتر پسرها موهای زاید و موهای صورت رشد میکنند و صدایشان بم میشود.
در اکثر دخترها رشد موهای زهار و رشد سینه دیده میشود و قاعدگی آن ها شروع میشود. ممکن است آنها برای این تغییرات و ظاهر خود نگران شوند.
شروع نوجوانی ۱۲ تا ۱۴ سالگی زمان بسیاری از تغییرات فیزیکی یا روانی، هیجانی و اجتماعی می باشد. با شروع بلوغ ، هورمون ها تغییر میکنند
رشد جسمی نوجوانان ۱۲ تا ۱۴ سالگی
بیشتر نوجوانان ۱۲ تا ۱۴ ساله با تحولات عاطفی و جسمی که همراه با بلوغ است، سروکار دارند. طبیعی است که نوجوان شما گاهی اوقات احساس عدم اطمینان، خلقی، حساس و خودآگاهی کند. و در این مدت، تناسب با همسالان از همیشه مهمتر می شود.
ممکن است پسرهایی که از نظر جسمی زودتر بالغ می شوند، اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند. اما دخترانی که زودتر بالغ می شوند، اغلب نسبت به بدن خود هوشیارتر هستند.
قد بلندتر می شوند ، افزایش وزن پیدا می کنند و از نظر جسمی بالغ می شوند. در دوران نوجوانی دختران کاملاً از نظر جسمی رشد می کنند و پسران در اواخر بزرگسالی به بلوغ جسمی می رسند.
ظاهر بدنی آن که به سرعت تغییر می کند می تواند منجر به احساس خودآگاهی شود. گاهی اوقات نوجوانان با مسائل مربوط به ظاهر مانند آکنه یا اضافه وزن دچار مشکل می شوند. مسائل مربوط به تصویر بدن مانند اختلالات خوردن غذا ممکن است در سالهای نوجوانی نیز بروز کند.
مراحل کلیدی
• تغییرات سریع در ظاهر بدنی را تجربه می کنید
• تغییرات ظاهری با نرخهای مختلفی اتفاق می افتد که می تواند اضطراب بسیاری از جوانان را ایجاد کند
• نمایش طیف گسترده ای از الگوهای رشد بین جنس ها
نکته والدین نوجوان ۱۲ تا ۱۴ ساله
مهم است که با نوجوان خود در مورد تصویر بدن و چگونگی احساس آن ها از تغییراتی که تجربه می کنید صحبت کنید.
گفتار و زبان ۱۲ تا ۱۴ سالگی
بیشتر افراد در سن ۱۲ تا ۱۴ سالگی به طور مشابه با بزرگسالان ارتباط برقرار می کنند. آنها زبان انتزاعی مانند زبان فیگوراتیو و استعاره ها را درک می کنند. آنها ممکن است کمتر تحت اللفظی و ترسناک تر جلوه کنند.
آنها ممکن است نگران مسائل اخلاقی باشند زیرا قادر به درک مفاهیم انتزاعی هستند. آنها به احتمال زیاد می دانند که شکستن قوانین تحت شرایط خاص همیشه اشتباه نیست.
۱۵ تا ۱۷ سال
دوره نوجوانی، دوره تغییرات در چگونگی احساس، تفکر و تعامل با دیگران است. همچنین چگونگی رشد بدن نیز در این سنین فرق میکند. اکثر دختران قبل این دوره بلوغ جسمی را تکمیل کردهاند. برخی نیز در این طول این دوره از لحاظ فیزیکی بالغ میشوند. پسرها همچنان در این سنین بلوغ جسمی را خواهند داشت. نوجوان شما ممکن است نگرانی در مورد سایز بدن، شکل یا وزن آن داشته باشد. اختلالات خوردن متداول است، مخصوصاً” در دختران. در دوره نوجوانی، نوجوان عقاید و شخصیت منحصر به خود را پرورش میدهد.
ارتباط با دوستان همچنان مهم است و نوجوان علایق دیگری را خواهند داشت، همچنان احساس واضحتری از آنچه که هست به دست آورد. این دوره همچنین زمان مهمی است برای آمادگی استقلال و مسئولیتپذیری بیشتر. بسیاری از نوجوانان کارکردن را شروع میکنند، و بسیاری نیز بعد از تمامشدن دبیرستان، خانه والدین را ترک میکنند که در فرهنگ ما نسبت به گذشته بیشتر مشاهده میشود.
اواسط نوجوانی میتواند دوران بسیار سختی برای نوجوانان باشد. فشار همسالان، رشد جسمانی و میل بهتناسب و همچنین متمایز ساختن خود بهعنوان شخصیت خود، برخی از چالشهایی است که نوجوانان در این دوره رشد با آن مواجه هستند. والدین نوجوانان میتوانند با ترویج انتخابهای سالم، تصمیمگیریهای خوب و رشد اجتماعی و عاطفی کمک کنند. والدین همچنین باید به علائم هشداردهنده چالشهای سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب، افکار خودکشی، رفتارهای خودآزاری و اختلالات خوردن توجه کنند.
مشکلات سلامت روان
نوجوانان به بدخلق بودن شهرت دارند. اما گاهی اوقات این بدخلقی چیزی مهم را پنهان میکند. بسیاری از نوجوانان بین ۱۵ تا ۱۷ سال اضطراب اجتماعی، افسردگی و انزوا را تجربه میکنند. اختلالات روانی جدی مانند اختلالات خوردن، اختلالات خلقی، اختلالات اضطرابی و افکار خودکشی در این سن بسیار متداول است.
نقاط عطف رشد
چندین نقطه عطف رشد نوجوانان وجود دارد که باید در این مرحله از رشد طی شود و شامل نقاط عطف فیزیکی، اجتماعی، شناختی و رفتاری است. این نقاط به والدین کمک می کند تا درک کنند که کدام رفتار فرزندشان بر اساس سن او طبیعی و کدام رفتار غیرطبیعی میباشد و نیاز به درمان و مراجعه به مشاور دارد:
سلامت جسمانی
• نوجوان را به خواب کافی و فعالیت بدنی و خوردن وعدههای غذایی سالم و متعادل تشویق کنید. اطمینان حاصل کنید که نوجوان شما هر روز ۱ ساعت یا بیشتر فعالیت بدنی دارد.
• تلویزیون را از اتاقخواب نوجوان خود دورنگه دارید. محدودیتهایی را برای مدتزمان استفاده از صفحهنمایش، از جمله تلفنهای همراه، رایانه، بازیهای ویدئویی و سایر دستگاهها تنظیم کنید.
نوجوان خود را تشویق کنید که با خانواده غذا بخورد. غذاخوردن با هم به نوجوان شما کمک میکند تا در مورد غذاهایی که میخورد، انتخابهای بهتری داشته باشد، وزن سالم را افزایش دهد و به اعضای خانواده زمان میدهد تا با یکدیگر صحبت کنند. علاوه بر این، نوجوانی که با خانواده غذا میخورد احتمال بیشتری دارد که نمرات بهتری کسب کند و کمتر سیگار بکشد، مشروب بنوشد یا مواد مخدر مصرف کند.
• اطمینان حاصل کنید که کودک شما هر شب به میزان توصیه شده بخوابد: خواب مناسب نوجوانان ۱۳ تا ۱۸ سال، ۸ تا ۱۰ ساعت در هر ۲۴ ساعت (شامل چرتزدن)
آزمایش های غربالگری برای نوجوانان سنین۱۳ تا۱۸ سال
نوجوانان اغلب به عنوان سالم ترین گروه سنی در نظر گرفته می شوند. با این حال، عادت هایی که در طول سال های نوجوانی شکل گرفته اند، احتمالاً تا بزرگسالی بر سلامت نوجوانان تأثیر می گذارند. به عنوان مثال، اگر یک نوجوان دارای اضافه وزن، با رعایت رژیم غذایی و ورزش وزن خود را کم نماید می تواند از دیابت و بیماری های قلبی در سال های بعدی جلوگیری کند.
برای نوجوانان، همه معاینات سالانه شامل بسیاری از تست های غربالگری آزمایشگاهی نمی باشد بلکه تأکید بر آماده سازی برای مسائل بهداشتی نوجوانان، مانند پیشگیری از تصادف و آسیب جسمی، بهداشت جنسی و جلوگیری از سوء مصرف مواد مخدر است. داروهای پیشگیرانه برای نوجوانان باید بر انتخاب سبک زندگی سالم که به محافظت در برابر بیماری هایی که در بزرگسالی اتفاق می افتند، کمک کند. در بخشهای زیر چند بیماری که نوجوانان 13 تا 18 سال باید برای آنها غربالگری گردند، بیان شده است.
افزایش کلسترول خون در نوجوانان
شواهد نشان می دهد که فرآیندهای بیولوژیکی مقدم بر حملات قلبی و بیماری های قلبی عروقی از دوران کودکی آغاز می شود، متخصصان برای پیشگیری در برابر بیماری های قلبی در بزرگسالی، فعالیت بدنی و تغذیه سالم را در دوران کودکی و نوجوانی، محدود کردن چربی اشباع و چربی ترانس، توصیه می کنند.
توصیه ها
آکادمی اطفال آمریکا (AAP) آزمایش لیپید روتین را در همه جوانان یک بار در سنین 9 تا 11 سالگی و بار دیگر بین 17 تا 21 سالگی توصیه می کند. آزمایش در سنین پایین تر و غربالگری مکرر پروفایل لیپید برای جوانانی که در این سنین هستند توصیه می شود. نوجوانان دارای خصوصیات زیر در معرض خطر بیشتری در مورد ابتلاء به کلسترول بالا در بزرگسالی می باشند:
• نوجوانان دارای اضافه وزن یا چاقی.
• رژیم غذایی سرشار از چربی، به ویژه چربی های اشباع یا ترانس
• کم تحرکی
• دیابت یا فشار خون بالا (فشار خون بالا)
• مصرف دخانیات
بیماری دیابت
ابتلا به این بیماری در اوایل زندگی به این معنی است که بیمار در طولانیمدت در معرض گلوکز خون بالا (هایپرگلسیمی) قرار گرفته و معرض خطر افزایش عوارض دیابتی است. این خطر ابتلا به مشکلات جدی سلامتی را در اوایل بزرگسالی مانند بیماری قلبی، نارسایی کلیه، نابینایی و قطع پا را افزایش میدهد.
اضافهوزن، چاقی و بیتحرکی جسمی همه از عوامل مؤثر در ایجاد دیابت نوع 2 هستند و اینها باعث شدهاند که دیابت به یکی از به مشکلات بهداشت جهانی تبدیل گردد. ازآنجاکه متخصصان بهداشت عمومی برای آموزش در مورد چگونگی جلوگیری از دیابت و عوارض جدی آن تلاش میکنند، والدین و فرزندان باید توجه داشته باشند که عادات غذایی سالم و افزایش فعالیت بدنی میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و عوارض مرتبط با آن را در زندگی در فرد کاهش دهد.
عامل خطر شناخته شده برای ابتلا به دیابت نوع 2 خطر عبارتاند از:
• اضافهوزن (شاخص توده بدن (BMI) بزرگتر از صدک 85 برای سن و جنس)
• ابتلای یکی از نزدیکان به دیابت نوع 2 (سابقه فامیلی)
• داشتن علائم یا شرایط مرتبط با مقاومت به انسولین مانند آکانتوز نیگریکانس (acanthosis-nigricans)، فشارخون بالا (فشارخون بالا)، سطح ناسالم چربی (دیس لیپیدمی)، سندرم تخمدان پلی کیستیک یا کاهش وزن هنگام تولد
• غربالگری نوجوانان دارای اضافه وزن و سایر عوامل ریسک ابتلاء به دیابت هر 3-2 سال یا فاصله زمانی کمتر انجام گردد، غربالگری از 10 سالگی یا شروع بلوغ شروع می شود.
فشار خون
تشخیص فشارخون بالا در کودکان و نوجوانان مهم است زیرا با گذشت زمان، فشارخون بالا میتواند به سیستم گردش خون آسیب برساند و به حمله قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات سلامتی در اواخر زندگی منجر شود. به طور کلی، هر چه فشارخون در کودک بیشتر باشد، احتمال آسیب به قلب و سایر اندامهای کودک از جمله کلیهها، مغز یا چشمها بیشتر است. غربالگری کودکان و نوجوانان برای فشارخون بالا نیز مهم است زیرا میتواند شاخصی از بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا بیماریهای کلیوی باشد. اکثر افراد مبتلا به فشارخون بالا از آن آگاهی ندارند زیرا اغلب علائم واضحی وجود ندارد. تنها راه برای فهمیدن اینکه آیا کودک و نوجوان فشارخون بالا دارد، بررسی و اندازهگیری فشارخون است.
اندازهگیری فشارخون برای تشخیص فشارخون کافی نیست. به طور معمول، چندین بار اندازهگیری در روزهای مختلف انجام میشود. اگر اندازهگیریها به طور مداوم زیاد باشد، تشخیص فشارخون بالا انجام میشود. فشارخون کودک ممکن است بین ویزیتهای مراقبتهای بهداشتی یا حتی در ملاقاتها بسیار متفاوت باشد؛ بنابراین، بهدستآوردن چندین اندازهگیری در طول زمان قبل از تشخیص و درمان کودک برای فشارخون بسیار مهم است.
راهنمای عمل بالینی آکادمی اطفال (AAP) 2017 که توسط انجمن قلب آمریکا تأیید شده است، توصیه میکند اندازهگیری فشارخون برای کودکان سالم در 3 سالگی شروع شود و سپس آن را سالانه اندازهگیری کنید. در کودکان زیر 3 سال در صورت افزایش خطر ابتلا به فشارخون بالا، فشارخون باید اندازهگیری شود. برخی از این خطرات عبارتاند از:
• بیماری قلبی مادرزادی
• عفونتهای ادراری مکرر
• بیماری کلیوی
• زودرس متولد شده است
• چاقی
• دیابت
• بیماری کلیوی
• تنگی شدید در آئورت، رگ اصلی خون که خون اکسیژنه را به بدن منتقل میکند.
• مصرف زیاد الکل و دخانیات
کم خونی فقر آهن در نوجوانان
نوجوانان به سرعت رشد می کنند و برای رشد طبیعی در رژیم غذایی خود نیاز به آهن دارند. اگر نوجوان به اندازه کافی آهن مصرف نکند، خطر ابتلا به کمبود آهن در آنها وجود دارد. کمبود آهن می تواند باعث کم خونی شود، بیماری که می تواند رشد ذهنی، حرکتی و رفتاری آنها را به تأخیر بیندازد و مشکلاتی را ایجاد کند که مدت ها پس از بالا رفتن سطح آهن به سطح نرمال ادامه دارد. ضعف در مهارت های حرکتی، مشکلات رفتاری در خانه و مدرسه و عملکرد ضعیف در مدرسه می تواند پیامدهای طولانی مدت عدم دریافت آهن کافی در نوجوانان باشد. کمبود آهن همچنین ممکن است به دلیل از دست دادن خون شدید، اختلال ژنتیکی یا اختلال در توانایی جذب آهن در بدن، مانند دارویی که نوجوان مصرف می کند یا بیماری مزمن (به عنوان مثال بیماری سلیاک) باشد.
توصیه ها
آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه می کند نوجوانان در صورت داشتن عوامل خطر برای کمبود آهن یا کم خونی فقر آهن، با آزمایش هموگلوبین و هماتوکریت غربالگری شوند.
عوامل خطر کم خونی فقر آهن در نوجوانان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• درآمد کم خانواده که باعث تغذیه نا مناسب در نوجوانان می گردد.
• رژیم غذایی نامناسب که آهن کافی برای بدن نوجوان تأمین نمی کند.
• دختران نوجوان در دوران قاعدگی اگر آهن کافی مصرف نکنند می توانند در معرض خطر باشند.
• مصرف داروهایی که با جذب آهن تداخل دارند.
• از دست دادن حجم زیاد خون
• قرار گرفتن در معرض سرب
کلامیدیا و سوزاک در نوجوانان
کلامیدیا و سوزاک رایج ترین بیماری های مقاربتی باکتریایی (STD) است، اما بسیاری از افراد آلوده هیچ علائمی ندارند. این عفونت ها معمولاً دستگاه تناسلی را تحت تأثیر قرار می دهند اما ممکن است باعث عفونت مناطق دیگر مانند گلو و راست روده نیز شوند و زنان باردار ممکن است عفونت را به نوزاد خود منتقل کنند. این بیماری ها بدون درمان، باعث ناباروری و سایر عوارض سلامتی می شوند. با این حال، هر دو بیماری با آنتی بیوتیک قابل درمان هستند.
در ایالات متحده، میزان کلامیدیا و سوزاک بیشترین گزارش را در بین دختران نوجوان (15 تا 19 سال) و زنان جوان (20 تا 24 سال) دارد. با این حال، هر فرد فعال جنسی می تواند به کلامیدیا یا سوزاک آلوده شود. بسیاری از افراد به طور همزمان هر دو عفونت دارند.
چرا باید در مورد ابتلاء به ویروس HIV غربالگری کرد؟
غربالگری HIV در حال حاضر بخشی از مراقبت های بهداشتی روتین است و بخش مهمی از فرایند سلامتی و پیشگیری از بیمارب ها است؛ زیرا تشخیص در اوایل دوره عفونت منجر به درمان به موقع و موثر می شود که خطر پیشرفت ایدز را کاهش می دهد. یک آزمایش بالینی مهم موسسه ملی بهداشت (NIH) که در سال 2015 منتشر شد نشان داد که افراد مبتلا به HIV در صورتی که شروع درمان خیلی زود انجام گردد، علائم خطرناک بیماری دیرتر بروز پیدا میکند.
بیماری سل
طبق مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای ایالات متحده (CDC)، سل در کودکان یکی از نگرانیهای بهداشت عمومی است زیرا نشانگر انتقال اخیر باکتری است و نوزادان و کودکان خردسال بیشتر از کودکان بزرگتر و بزرگسالان مبتلا میشوند. اشکال تهدیدکننده بیماری در میان کودکان، بیشترین موارد سل در افراد زیر 5 سال و در نوجوانان بالای 10 سال دیده میشود. سل یکی از کشندهترین بیماریهای جهان است، اگرچه نسبتاً نادر است هنوز هم یک مسئله بزرگ سلامتی در بین گروههای در معرض خطر است.
آکادمی اطفال آمریکا (AAP) به کودکانی که در معرض ابتلا به سل قرار دارند، آزمایش پوستی سل را توصیه میکند، مانند:
• افرادی که در معرض فردی با سل فعال یا مشکوک به سل قرار گرفتهاند (به عنوان مثال، یکی از اعضای خانواده یا افراد دیگر)
• افرادی که مهاجران کشوری هستند که سل در آن بومی است یا بیش از یک هفته به آن کشورها سفرکردهاند.
توصیههای غربالگری برای هپاتیتB در نوجوانان
ازآنجاکه شیوع عفونت HBV در جامعه کم است و بیشتر افراد آلوده علائمی ندارند، غربالگری HBV برای کسانی که در معرض خطر هستند توصیه میشود.
برای افراد با افزایش خطر ابتلا عفونت، چندین سازمان بهداشتی ازجمله CDC، انجمن آمریکایی مطالعه بیماریهای کبد (AASLD)، گروه ویژه خدمات پیشگیری ایالاتمتحده و آکادمی اطفال آمریکا غربالگری HBV را توصیه میکنند. نمونههایی از افراد در معرض خطر عبارتاند از:
• کارکنان بهداشت و درمان که ممکن است در معرض خونآلوده یا مایعات دیگر بدن باشند.
• افراد متولدشده در مناطقی از جهان که شیوع HBV بیش از 2٪ دارند (بهعنوانمثال در آسیا و آفریقا)، صرفنظر از اینکه واکسینه شدهاند.
• افرادی که در اوایل زندگی واکسینه نشدهاند و والدین آنها از منطقهای با شیوع بیش از 8٪ HBV هستند.
• افرادیکه رابطه جنسی پرخطر دارند.
• مصرفکنندگان مواد مخدر تزریقی
• افرادی که دارای آنزیمهای کبدی (ALT و AST) بالا هستند و این افزایش علت مشخصی ندارد.
• افرادی که شرایط پزشکی خاصی دارند و نیاز به سرکوب سیستم ایمنی بدن آنها است مانند گیرندگان پیوند عضو
• بیماران دیالیزی
• افرادی که از نزدیک با فرد آلوده به HBV در ارتباط هستند و یا یک شریک جنسی HBV مثبت دارند (بهعنوانمثال آزمایش HBsAg او مثبت است).
• مبتلایان به HIV
• افرادی که واکسن HBV پس از زمانی که رفتاری پرخطر را آغاز کرده بودند دریافت کردهاند.
چرا نوجوان باید ازنظر وجود آنتیژن HBV غربالگری گردد؟
زیرا افراد مبتلابه HBV مزمن میتوانند ناآگاهانه عفونت را به دیگران منتقل کنند و در معرض خطر عوارض جدی عفونت باقی بمانند.
هپاتیت C اغلب با قرار گرفتن در معرض خونآلوده از طریق به اشتراک گذاشتن سوزن، سرنگ یا تجهیزات مشابهی که در هنگام مصرف وریدی مواد مخدر استفاده میشود، گسترش مییابد. علاوه بر این انتقال از طریق فعالیت جنسی، تقسیم وسایل شخصی مانند تیغ یا مسواک و از مادر آلوده به کودک در دوران بارداری و زایمان نیز اتفاق میافتد. قبل از سال 1992، هنگامیکه غربالگری HCV خون اهدایی معمول شد، آلوده شدن به HCV از طریق انتقال خون یا پیوند اعضا نیز امکانپذیر بود. کارکنان بهداشتی که در معرض خونآلوده (بهعنوانمثال آسیبهای سوزنی) قرار دارند نیز در معرض خطر هستند.
توصیههای غربالگری بیماری هپاتیتC در نوجوانان
سازمانهای بهداشتی ازجمله CDC، انجمن بیماریهای عفونی آمریکا و انجمن آمریکایی برای مطالعه بیماریهای کبد توصیه میکنند:
آزمایش یکبار برای همه افراد 18 سال به بالا، صرفنظر از عوامل خطر ابتلا به هپاتیت C انجام گردد.
متخصصان پوست توصیههایی برای مراقبت از پوست نوجوانان ارائه میدهند که کمک میکند تا شما چهرهای سالم و شاداب داشته باشید. طبق گفته این متخصصان، آکنه، جوشهای سرسیاه و پوست چرب در صدر شکایات پوستی نوجوانان قرار دارند. کلید مراقبت از پوست نوجوانان تمرین زودهنگام عادات سالم است. به دلیل تغییر هورمونها و استرس، نوجوانان بیشتر مستعد جوش هستند. بااینحال، با رعایت چند نکته ساده و یک روتین مناسب برای مراقبت های پوستی در سنین نوجوانی، میتوانید پوست خود را فوقالعاده شاداب نگه دارید!
بدن در سنین نوجوانی هم ازنظر ساختاری و هم هورمونی دچار یکسری تغییرات میشود
همچنین در نوجوانی ممکن است بدن در پاسخ به تغییرات هورمونی با مشکلات پوستی روبرو شود. شاید مهمترین تغییر در پوست شما افزایش تولید سبوم یا چربی در پوست باشد. تجمع بیشازحد چربی و عرق، آلودگی و مواد آرایشی را در سلولهای پوستی شما به دام میاندازد و این مسئله منجر به مسدود شدن منافذ و بروز آکنه میشود.
بیشتر بدانیدمراقبتهای کودک:
Visits: 33