فرزند پروری
والدین بدون آگاهی از شیوه های تربیتی روان شناسی کودک وارد مرحله فرزند پروری می شوند. گاهی والدین همان شیوه های تربیتی را در مورد کودکان خود اجرا می کنند که پدر و مادرشان در مورد آنها داشته اند که ممکن است تعدادی از آن ها غلط بوده و موجب شکست و ناکامی شوند.
در روان شناسی کودک بهترین روش تربیتی روشی عادلانه و همراه با احترام است.
هدف روان شناسی کودک نه تسلیم کودک، بلکه یادگیری او شنیدن و احترام گذاشتن به احساس کودک و همدلی با او است. در نظر گرفتن تشویق ها و در عین حال ایجاد محدودیت های مشخص و منصفانه در مورد رفتارهای غیر قابل قبول و دادن حق انتخاب در حد معقول و منطقی که تعادل سالم را ایجاد می کند؛ از جمله راهبردهای کلیدی در روان شناسی کودک است.
مقاله تخصصی : اثربخشی رفتار والدین بر سلامت روان کودکان
چکیده:
خانواده به عنوان کوچک ترین واحد اجتماعی و از ارکان اصلی و عمده هر جامعه به شمار می رود؛ که در رشد شخصیت افراد تأثیر می گذارد. نقش والدین در فرزند پروروی و رشد کودک تنها به جنبه های ارثی محدود نیست. ایده آل های والدین، میزان رضایت آن ها از روابط زناشویی و سبک فرزندپروری آن ها همگی می توانند در شکل دهی رفتار کودک و سلامت روان او نقش بسزایی داشته باشند. سلامت روانی تنها شامل نداشتن بیماری روانی نیست؛ بلکه توان واکنش در برابر انواع گوناگون تجربه های زندگی به صورت قابل انعطاف و معنی دار است. رفتار و گفتار والدین می بایست الگویی برای فرزندان باشد. بی قراری و آشفتگی پایدار پدر و مادر بر سلامت عاطفی و رشد مهارت های شناختی کودکان تأثیر منفی دارد. بنابراین والدین در صورت دارا بودن سلامت روانی می توانند در جهت ایجاد سلامت روانی فرزندان خود تلاش کنند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی رفتار والدین بر سلامت روان کودکان می باشد و روش تحقیق به صورت کتابخانه ای و استفاده از منابع اینترنتی می باشد. از این تحقیق می توان نتیجه گرفت: والدین در واقع، مسئول تغییر و اصلاح رفتارهای ناسازگارانه و تأمین بلوغ عاطفی و سلامت روانی فرزندان خود هستند. آن ها باید چگونگی برقراری روابط درست عاطفی، سازگاری با دیگران و مسئولیت پذیری را آموزش دهند. آنها باید با استفاده از شیوه های فرزند پروری، راه های مبارزه با کینه توزی، دیگر آزاری و حسادت را یاد دهند. اگر والدین می خواهد فرزندانی مستقل، مسئولیت پذیر، دارای اعتمادبه نفس داشته باشند؛ باید در ارتباط با کودکان خود گرم، صمیمی و پذیرنده باشند. حمایت والدین در ایجاد رفتار سازگار و بهنجار فرزندان و داشتن سلامت روان امری ضروری است.
مریم ناظوری و مژگان رئیسی – دانشگاه فرهنگیان کرمان
https://civilica.com/doc/556859/
کلام والدین :
در شیوه فرزند پروری بخش مهمی از روابط والدین با کودک از طریق صحبت کردن برقرار می شود. برای چگونه حرف زدن با کودک ، والدین باید سبک فرزند پروری مطلوبی را به کار ببرند. نحوه ارتباط پدر و مادر با یکدیگر و دیگران تبدیل به الگوی رفتاری کودک می شود. کلماتی که والدین در حین صحبت به کار می برند می تواند بسیار سازنده و یا مخرب باشد. پدر ومادری که به یکدیگر ناسزا می گویند؛ در واقع به کودکان خود آموزش می دهند که با خود آنها و با دیگران نیز به همین گونه رفتار شود.
فرزند پروری یک فعالیت مشترک بین پدر و مادر است.
میزان هماهنگی والدین در شیوه فرزند پروری نقش بسیار مهمی در فرمان پذیری کودک دارد و پدر و مادر در مقابل یک رفتار به خصوص باید ثبات رای داشته باشند.
- والدین در شیوه فرزند پروری کودک باید با یکدیگر هماهنگ باشند.
- یک تربیت به نسبت اشتباه اما هماهنگ کمتر از یک تربیت درست اما ناهماهنگ به کودک آسیب میزند.
- والدین دارای افسردگی ، اضطراب و بیماری های شخصیتی فرزندان بیمار تربیت می کنند.
- شکل گیری یک مکالمه اثر بخش با کودک مستلزم داشتن یک محیط آرام وصمیمی است.
- با استفاده از کلمات مناسب و نحوه صحیح بیان آن می توانیم حس اعتماد به نفس و همدردی را در کودک تقویت کنیم .
اصول تربیت فرزندان بر اساس مطالعات مراکز مشاوره کودک
فرزند پروروی و استفاده از تعلیم و تربیت نوعی هنر است. برای دستیابی به آن باید در چهار چوب خاصی عمل کرد . تربیت خاص خانواده نیست و جامعه ، مدرسه و شخصیت فرد در آن دخالت دارند . پس اگر خانواده و مدرسه با هم هماهنگ باشند؛ می توانند اثر جامعه را کمرنگ کنند.
بر اساس مطالعات علمی؛ تربیت نیاز به تلاش و برنامه ریزی و استفاده از فرصت ها دارد . پدر و مادر باید برای تربیت فرزند خود از هر لحظه ای استفاده کنند . کودکان توانایی هایی دارند که باید شکوفا شود که گاهی ما پدر ها و مادر ها با محدودیت هایی که قائل می شویم و یا با کلماتی که می گوییم به استعداد های آن ها اجازه شکوفا شدن نمی دهیم . در ادامه به اصول مهم که در تربیت فرزندان باید به کار گرفته شود اشاره می کنیم .
کلینیک روان شناسی انتخاب نو
هماهنگی پدر و مادر
در تربیت کودک ، پدر و مادر دو رکن اساسی و مهم هستند که باید با هم هماهنگ باشند و در تربیت اجازه دخالت دیگران را ندهند . حتی خواهر و برادر بزرگ تر ، یا مادر بزرگ ها و پدر بزرگ ها نباید در تربیت فرزند دخالت کنند . هماهنگ بودن پدر و مادر بسیار ضرورت دارد؛ زیرا زمانی که یکی از والدین سست و دیگری جدی عمل کند؛ کودک در شرایط مختلف ممکن است به سوی یکی از آن ها کشیده شود . اما اگر مادر و پدر با هم هماهنگ باشند؛ نتیجه ی بهتری در بر خواهد داشت .
توجه به تفاوت های فردی
هر کودکی منحصر به فرد است و دارای رفتار و عملکرد متفاوت می باشد. به همین دلیل مشاوران مرکز های روانشناسی خوب همواره تایید می کنند که به هیچ وجه نباید فرزندمان را با کودکان دیگر مقایسه کنیم. زیرا که پیامد های منفی بی شماری دارد . با توجه به اصل تفاوت های فردی، هر فردی از لحاظ هوش ، استعداد ، جسم و .... متفاوت است . با مقایسه کردن ؛ احساس حقارت ، حسادت و ... در کودکان به وجود می آید. بنابراین بر اساس کشش کودک باید اصول تربیتی مشخصی را به کار گیریم .
صداقت و رازداری
طبق نظر روانشناسان خوب کشور اگر ما با فرزندانمان صادق باشیم و در اعمال و گفتار خود صداقت داشته باشیم ؛ فرزندانمان نیز این گونه تربیت خواهند شد . در مورد رازداری باید فرزندان آن قدر به ما اعتماد داشته باشند که حرف دلشان را به ما بگویند. اگر مشکلی برایشان پیش آمد ، مادر و پدر خود را امین خود بدانند و راهکار مناسب را از والدین بخواهند.
به عبارت دیگر به گونه ای رفتار کنیم که بچه ها در بیان کردن مسائل خود از والدین نترسند و هر جا که احساس خطر کردند و یا مشکلی آن ها را گرفتار کرد به راحتی و با صمیمیت و به دور از ترس آن را برای پدر و مادر خود بیان کنند .
دوری از خشم
طبق مطالعات روان شناسی در خانه باید محیطی مسالمت آمیز و همراه با مهر و محبت حاکم باشد. استرس ها و فشار های عصبی کمتری در خانه بروز کند . اما باید بدانیم که هیچ خانه ای بدون تفاوت ها و مشکلات نیست و خانواده ای را نمی توان یافت که از هر نظر با هم تفاهم داشته باشند؛ اختلاف نظر ها راهی است برای ابراز وجود ، اما نباید این اختلاف ها به مشاجره و بحث شدید کشیده شود و محیط خانه را همواره پرآشوب کند . اگر پدر و مادر با هم مشکل دارند؛ باید سعی کنند که در حضور فرزندان با گفتمان و ارائه راهکار ها و روش های منطقی آن ها را حل کنند. برای آسودگی خاطر باید از بحث های طولانی و کنایه آمیز که در نهایت به بر هم زدن آرامش خانه منجر شود؛ اجتناب کرد.
الگو بودن
کودکان ، مادر و پدر خود را الگو می دانند و لحن کلامی و رفتار آن ها را سرمشق خود قرار می دهند . اکثر افراد به ویژه کودکان دارای مهارت تقلید هستند ؛ بنا براین باید با رفتار های محترمانه و مودبانه سعی کنیم الگوی خوبی برای فرزندان خود باشیم
صبر و حوصله
صبور بودن یکی از موارد مهم دیگر است . داشتن صبر و حوصله راهی است برای رسیدن به موفقیت . پدر و مادر باید در تربیت فرزند خود صبر داشته باشند . بسیاری از والدین زمانی که اصول صحیح تربیت را یاد گرفته اند آن را اجرا نکرده کنار می گذارند و خسته می شوند. این اصول را بدون فایده می دانند. در حالی که باید بر اساس سن کودک مدت زمان طولانی را صبر پیشه کنند تا به نتیجه ی دلخواه برسند . بسیاری از والدین برای یادگیری فرزندشان صبر و حوصله به خرج نمی دهند اما برای نتیجه بهتر باید مدت زمان معینی را صبر داشته باشند؛ تا به نتیجه ی دلخواه برسند .
بهداشت روانی پدر و مادر
اولین هدف هر پدر و مادری ، آرامش داشتن و پرورش صحیح فرزندان است و باید آگاه باشید که اگر به تربیت فرزند خود توجه نکنید در آینده با مشکلات بسیار دیگری به خاطر تربیت نادرست فرزند خود رو به رو خواهید شد . هر پدر و مادری خود باید بهداشت و سلامت روان را داشته باشد تا بتواند به شکل صحیح فرزند خود را تربیت کند . پس باید هر والدی به فکر سلامت روان و بهداشت روانی خودش باشد .
فرزند پروریشناسایی افسردگی در کودکان
چه زمانی می توانیم بگوییم که کودکمان افسرده است ؟
علایم افسردگی در کودکان می تواند تحریک پذیری ، عصبانیت ، نوسانات خلقی و روحی و گریه ی زیاد باشد. از سوی دیگر کودک احساس بی کفایتی می کند . مثلا می گوید : من نمی توانم کاری را درست انجام دهم. احساس او با نا امیدی ، غم و اندوه شدید همراه است . مشکل در مدرسه یا خودداری از رفتن به مدرسه. کاهش عملکرد در مدرسه ، افت تحصیلی و همچنین مشکل در تمرکز به صورتی که هر عامل بیرونی کم اهمیت می تواند باعث پرت شدن حواس او شود از نشانه های افسردگی است. طبق نظر متخصصان دوری از دوستان و خواهر و برادر ، افکار خودکشی ، مشکل در خواب یا پرخوابی بیش از حد ، کاهش انرژی ، مشکلات گوارشی ، تغییر در اشتها ، کاهش وزن یا افزایش وزن از جمله این موارد هشدار دهنده است البته این علایم باید هر روز و دست کم در طی دو هفته به طور مستمر دیده شود تا بتوانیم بگوییم که کودک افسرده است .
زمینه های بروز افسردگی چیست؟
- اگر سابقه ی خانوادگی افسردگی و یا دیگر اختلالات خلقی وجود داشته باشد؛ فرد بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی است .
تروما یا آسیب دوران کودکی نیز می تواند از دلایل باشد.
برخی از وقایع بر نحوه ی واکنش بدن به ترس و شرایط پر استرس اثر می گذارد . - تجربه ی اتفاق تلخ یا وحشتناک می تواند در آینده باعث بروز افسردگی شود .
- ساختار مغز از لحاظ فعالیت کم در « لوب فرونتال » در مغز می تواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد .
- همچنین داشتن برخی از مشکلات جسمی مانند بیماری مزمن مانند سرطان ، ام اس ، مشکلات تیروئید ، بی خوابی ، درد مزمن ، اختلال بیش فعالی و کمبود توجه ، نیز می تواند فرد را در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دهد .
- استفاده از مواد مخدر و یا داشتن سابقه ، کمبود برخی ویتامین ها در بدن ، مصرف برخی دارو ها می تواند باعث افسردگی شود .
- قرار گرفتن در مقابل چندین عوامل استرس زای اجتماعی نظیر اختلافات خانوادگی مزمن ، سوء رفتار و غفلت و شکست های تحصیلی می تواند آسیب پذیر باشد .
- بسیاری از بچه های کوچک که به اختلال افسردگی مبتلا هستند قبلا مورد سوء رفتار یا غفلت قرار گرفته اند.
- بیماری روانی والدین ، سوء مصرف مواد یا فقر . می تواند به افسردگی کودکان بیانجامد.
- افسردگی بسته به شدت علایم ، می تواند به دسته های متفاتی تقسیم شود. برخی از کودکان آن را به صورت خفیف و موقتی و برخی دیگر آن را شدید و مداوم تجربه می کنند .
- طبق نظر روانشناسان اختلال افسردگی در کودکان اختلالاتی شایع بوده و منجر به عوارض بلند مدت در زمینه ی رشد شناختی اجتماعی و روانی فرد می شوند .
- این اختلال 3 درصد کودکان و 8 درصد نوجوانان را در بر می گیرد.
- بنابراین شناسایی زود رس و دسترسی به مداخلات مبتنی بر درمان شناختی رفتاری و دارو های ضد افسردگی اهمیت اساسی دارد .
- اختلال افسردگی در خانواده ها تکرار می شود و این خطر در کودکانی که والدینشان افسردگی زود آغاز را تجربه کرده اند بیشتر است .
منبع : کلینیک روان شناسی انتخاب نو
اکثر کودکان و نوجوانان دچار اختلالات افسردگی نه اقدام به خود کشی می کنند نه خود را می کشند . اما کودکان دچار افسردگی شدید اغلب افکار خودکشی دارند. خود کشی همچنان جدی ترین خطر افسردگی اساسی است . با این همه بسیاری از کودکان افسرده حتی افکار خودکشی هم ندارند.
درمان افسردگی کودکان چگونه خواهد بود ؟
برای درمان افسردگی کودکان آموزش روانی و مداخلات حمایتی برای انواع خفیف آن تاثیر گذار است . برای کودکان دچار افسردگی متوسط تا شدید یا دوره های عود کننده بیماری افسردگی که با تخریب قابل توجه افکار یا رفتار های خودکشی فعال همراه است؛ اقدامات دارو درمانی ، شناخت درمانی می تواند مفید واقع شود . ولی والدین باید بدانند که این درمان ها باید 6 ماه ادامه یابد. زیرا در مدت کوتاه نتیجه ی مطلوب امکان پذیر نخواهد بود . مشاهده هرگونه رفتار متفاوت در کودک که قبل از آن شاهد آن نبوده اید و یا تغییرات ناگهانی در خلق و خوی کودک نیازمند بررسی خواهد بود . در شیوه های فرزند پروروی باید حواسمان به کودک باشد. هر چقدر زودتر نسبت به مشکلات رفتاری و اختلالات روانی کودک خود آگاه شوید؛ درمان آن ها نیز نسبت به دوران دیگر نتیجه بخش تر خواهد بود و از شدت گرفتن آن و یا بروز مشکلات دیگر جلوگیری خواهد شد .
تجربه های شما عزیزان می تواند راه گشای مادران دیگر باشد پس در این راه تجربه های خود را از فرزند پروری به اشتراک بگذارید
کودک پنج ساله ای دارم که بیشتر اوقات در گوشه ای مشخص از خانه مینشینه و با چاقو یا یک چیز نک تیز دیوار را خراش میده یا سوراخ می کنه بردمش دکتر روان شناس خوشبختانه با راهکارهایی که دادن الان دیگه شاهد آن رفتار نیستم و اون رو شاد تر و پر جنب و جوش تر دیدم
خانم عسکری
از رفسنجانپسرم رفتار پرخاشگرانه ای دارد و کودکان کوچکتر وهم سن خود را می زند تا به حال چندین بار به او تذکر دادم که رفتار خود را کنار بگذارد اما فایده ای نداشته است لطفا در این خصوص با متخصصان خود گفت گو کنید.... ممنون
خانم رمضانی
از کرمانVisits: 9