درباره نوباوگیپیش دبستانی
کودکان 7 تا 11 ساله:
در دوره سوم کودکی، دوره نوباوگی یا دوره ی دبستانی نامیده می شود. کودک وارد دبستان می شود و آموزش رسمی او آغاز می شود.
مرحله سوم تفکر عملیات عینی
از سنین ۷ تا ۱۱ سالگی، کودکان وارد مرحله پیشرفتهتری از تفکر میشوند. کودک در این سن قادر است؛ به تواناییهای پیشرفتهتری از ادراک، مانند ادراک جهان از دید دیگران و قائل شدن منافع شخصی برای دیگران دست یابد. در این مرحله کودکان میتوانند برحسب ویژگیهای مشترک، اشیا را تقسیم و طبقهبندی کنند. دستهبندی انواع موجودات زنده، گیاهان، حیوانات و… در این سنین برای کودکان معنای ملموستری پیدا میکند.
قابلیت تشخیص و تمیز اشیا هندسی از یکدیگر و ادراک حجمها از دیگر نشانههای تفکر کودکان در این مرحله است.
کودکانی که در مرحله نوباوگی – پیش دبستانی قرار دارند؛ به خوبی معنای تغییرات فیزیکی و شیمیایی را درک میکنند. مثلا میفهمند اگر مجسمهای خمیری به شکلی دیگر دربیاید؛ همچنان خمیر است. به این توانایی ذهنی جدید کودکان در این مرحله، «تشخیص نگهداری» اطلاق میشود. همچنین در این سن کودکان، قادر به انجام عملیات ذهنی مختلف هستند . برای مثال: آنها می توانند زمانی که با سوال جمع نمودن عدد ۲با ۳ روبرو می شوند، آگاه باشند که پاسخ آنان به جمع نمودن عدد ۳ به اضافه ی ۲ هم عدد ۵ خواهد بود.
همچینن در نظریه ی رشد شناختی پیاژه فرض می شود: کودکانی که در مرحله ی عملیات عینی قرار دارند؛ می توانند زمانی که با یک مساله روبرو می شوند، از چند جهت به آن مساله توجه کنند
ابتدای نوجوانی
- در مورد تغییرات عادی هیجانی و جسمانی دوران بلوغ با کودک خود صحبت کنید.
- هنگام استفاده از پاداش ، به کودک کمک کنید در مورد دستاوردهایش فکر کرده و به خود افتخار کند.
- به او کمک کنید تا اهداف خود را مشخص کند. او را تشویق کنید که در مورد مهارتهایی که دوست دارد داشته باشد؛ فکر کند و همچنین چگونگی رشد این مهارتها را بداند.
- با مدرسه کودک در ارتباط باشید. به رویدادهایی که مدرسه برگزار می کند بروید و معلم کودک را دیدار کنید.
- در موضوعات متفاوت به طور منطقی و شایسته او را راهنمایی کنید.
توانایی ها
مرحله عمليات عيني:
شامل مهارت يابي در عمليات منطقي مي شود كه در مرحله پيش عملياتي وجود نداشت. عمليات منطقي فرد را قادر مي سازد تا بصورت ذهني بر روي اشياء عمل كند. مثلاً آبنباتها را بصورت ذهني جمع يا از هم كم كند. دايناسورها را طبقه بندي كند. يا اينكه اشيا را از بزرگ به كوچك رديف كند. اين توانايي به كودكان دبستاني اجازه مي دهد تا در مورد اشياء و وقايعي كه هر روز تجربه مي كنند؛ بصورت فعالانه به تفكر بپردازند. در واقع در مرحله عمليات عيني از پس تمام محدوديتهاي مرحله پيش عملياتي برمي آيد و توانايي هاي مربوط را كسب مي كند.
اگر والدین در مرحله نوباوگی – پیش دبستانی، کودکان را بطور منطقی و شایسته راهنمایی کنند،؛ در تفکر منطقی پیشرفت قابل ملاحظه ای می کنند. در این دوره، آهنگ رشد عقلی و اندیشه و استدلال از مراحل پیشین عمیق تر و سریعتر می باشد. کودک می تواند جزئیات و ویژگیهای مختلف مفاهیم و اشیاء را درک کند. در این سال ها، وی به درک بهتر و بارزتری از علت و معلول مسایل دست می یابد. مفهوم زمان را عمیق تر درک کرده و جهات فرعی و اصلی را به تدریج فرا می گیرد.
برخورد منطقی والدین
كودك در مرحله نوباوگی – پیش دبستانی از پس بسياري از خود محوري هايي كه در مرحله پيش عملياتي داشتند؛ بر مي آيد و در تشخيص ديدگاه ديگر افراد بهتر و بهتر عمل مي كند. تواناييهاي طبقه بندي در كودك با درك مفهوم طبقه بهبود مي يابد. او مي تواند خرده طبقه ها را ( مهره هاي قهوه اي + مهره هاي سفيد) در طبقه كلي ( مهره هاي چوبي) درك كنند. مهارت در عمليات رياضي، كودك پیش دبستانی و دبستانی را قادر مي سازد تا مسائل حساب را حل كند. در نتيجه بتواند اشياء را به دقت شمرده و اندازه گيري كند. بطور كلي كودكان دبستاني بسيار بيشتر از كودكان پيش دبستاني منطقي به نظر مي رسند؛ زيرا آنها ميتوانند اعمال را در ذهنشان انجام دهند.
- با کودک خود وقت بگذرانید . در مورد دوستانش با او صحبت کنید و همچنین پیشرفتها و اینکه با چه چالشهایی روبرو خواهد شد.
- کودک خود را تشویق کنید که به گروههای مدرسه و اجتماعی ملحق شود؛ مانند : ” تیم ورزشی ، با داوطلب یک کار خیر بودن ” .
- در مورد احترام به دیگران با کودک صحبت کنید . او را تشویق به کمک به افراد هنگام نیاز کنید. در مورد رفتار کودک هنگامی که دیگران بی احترامی میکنند یا مهربان نیستند؛ با وی صحبت کنید.
- به جای تنبیه کردن که منجر به ایجاد احساس بد در کودک میشود؛ از انضباط دهی برای حمایت و هدایت کودک استفاده کنید .
- در مرحله نوباوگی و پیش دبستانی نسبت به کودک خود عاطفی و صادق باشید و امور را با یکدیگر بعنوان خانواده انجام دهید.
Visits: 222