از انواع بازی کودکان چه می دانید؟

بازی اولین تجربه آموزشی کودک است. از این طریق کودک با دیگران ارتباط برقرار می کند و بسیاری از مهارت های زندگی را می آموزند. به منظور حمایت از یادگیری از طریق بازی برای کودکان، درک انواع مختلف بازی مفید است که از انواع بازی می توان به بازی های « ، زبانی، اکتشافی، سازه ای، تخیلی و جسمی اجتماعی» اشاره کرد.

انواع بازی در دسته های مختلف:

  1. -بازی های زبانی چیست؟
    از آغاز دو ماهگی ، کودکان شروع به بازی با زبان  از طریق صداسازی های بازتابی  و تکراری می کنند. در ادامه رشد، کودکان  از صداها و در نهایت  از به کارگیری کلمات  استفاده میکنند تا به اهداف سرگرم کننده  و  فراتر از آن برسند. کودکان بزرگتر ممکن است کلمات جدید بسازند. شعر بگویند  و  یا پاسخ  همه چیز  را با شوخی بدهند. کودکان با عبارات،  اشعار، واج آرایی و دستور زبان بازی میکنند. بازی دستکاری زبان، برای آنها سرگرم کننده است.  یا ممکن است آنها از زبان به عنوان یک ابزار برای بازی های دیگر خود  استفاده کنند.
  2. بازی های اکتشافی چیست؟
    این نوع از بازی شامل، حدس زدن و کاوش  کردن چیزهای جدید و  نا آشنا است . هنگامی که کودکان در بازی های اکتشافی شرکت می کنند؛  به درک  دنیای پیرامون  می پردازند و  در  برخورد با  پدیده های  نو تجربه می اندوزند . بازی های اکتشافی ممکن است  به سادگی راه رفتن یک کودک نو پا   در زمین بازی  پارک باشد.
  3. بازی های اجتماعی
    این بازی در رشد کودکان از اهمیت به سزایی برخوردار است، چراکه  کودکان در این بازی  به تمرین مهارت های مهم اجتماعی  مانند ارتباط، سازش، همکاری، حل مشکلات،  رعایت نوبت  و ابراز احساسات  می پردازند. کودکان با بازی اجتماعی  رفتار قابل قبول و  مهارت های مهم زندگی مانند مذاکره را تمرین می کنند.  کودکان با تقلید رفتار همسالان، هم‎‎خوانی با گروههای اجتماعی را می آموزند.

نکته

موارد قابل توجه در مورد انواع بازی ها این است که:

  •  نباید آنها را به صورت جداگانه در نظر بگیریم.
  • کودکان  می توانند در بسیاری از  بازی  ها بطور همزمان مشغول باشند که حکایت از قدرت فوق العاده آنها دارد. 
  • بازی فرصتی  است تا کودکان مهارت های مختلف را تمرین کنند، یاد بگیرند و با تجربه های حتی به نظر ابتدایی و ساده رشد کنند.
  • بازی اکتشافی در واقع میل درونی  کودک برای یادگیری است؛ همین راه رفتن ساده  فرصت های جدید و هیجان انگیزی را به کودک  ارائه می دهد. 

4.بازی های سازه ای

هنگامی که کودکان در حال ساختن چیزی هستند و یا تلاش می کنند تا  چیزی  را که در ذهن دارند،  درست کنند؛ درحقیقت مشغول بازی  سازه ای هستند.  این نوع بازی ، فرصتی را در اختیار کودکان قرار می دهد تا رشد شناختی را در خود تقویت کنند. در بازی های سازه ای کودکان نه تنها  مهارت های شناختی را تمرین میکنند؛ بلکه مهارت های حرکتی، هماهنگی دست ، چشم و مهارت های  ابتدایی مهندسی را نیز در خود تقویت می کنند . این بازی ها  همچنین به کودک  اجازه می دهد تا  خلاق باشد و احساسات خود را بیان کند .

5.بازی های تخیلی
کودکان با استفاده ازقدرت تخیل خود  و یا با شبیه سازی متوجه  جهان پیرامون می شوند  و بدنبال آن جهان خود را خلق می کنند. بازی شبیه سازی اجازه می دهد تا کودکان  نقش ها و روابط متفاوت را درک کنند . هنگامی که کودکان در طول بازی نقش های مختلفی از جمله “مادر”، “پدر بزرگ”، “دکتر،” و غیره را ایفا می کنند، به جایگاه واقعی هر یک از این شخصیت ها پی می برند. اینکه شغل آنها چیست؟ چگونه صحبت می کنند؟ به چه مواردی اهمیت می دهند؟ کودکان در  بازی های تخیلی  نه تنها به تمرین  نقش ها و روابط می پردازند؛ بلکه  یاد می گیرند تا از طریق درک قوانین ، هنجارها و کشف  فرصت های گوناگون ، فرایندهای منطقی  جهان را به چالش بکشند. همچنین بازی های تخیلی ، این  فرصت  را برای کودکان فراهم می آورد  تا کمی از دنیای واقعی دور شوند و در عالم تخیلات خود  لذت ببرند.  درست مانند بزرگسالان که ممکن است به یک کتاب و یا دیدن یک فیلم به طور موقت  از تنش ها و مسئولیت های زندگی فرار کنند. کودکان  می توانند از این فرصت برای فرار به دنیایی  که خود ساخته اند، بهره مند شوند.

 6.بازی های  جسمی
بازی های فیزیکی یا جسمی  عبارت است از هر فعالیتی،  که  مهارت های فیزیکی یا حرکتی را شامل می شود. هر زمان که کودکان در حال دویدن، چرخیدن،  بالا و پاییدن پریدن هستند،  در حال تقویت قوای بدنی و هماهنگی اعضای بدن می باشند. همچنین بازی های فیزیکی اجازه می دهند تا آنها  انرژی غیر قابل انکار  دوران کودکی را آزاد کنند. بازی های جسمی همچنین می تواند به رشد مفهوم فیزیکی از خود، مرزهای حرکتی و کنترل تکانه کمک کند. هنگامی که کودکان کنترل بر بدن خود را یاد می گیرند، مغز شروع به ایجاد ارتباط این حرکات،  در دو سطح حرکتی و  سطح شناختی می کند.

نکات کلیدی:

  • هنگامی که کودکان در بازی های اکتشافی شرکت می کنند؛ به درک  دنیای پیرامون می پردازند.
  • بازی اکتشافی در واقع میل درونی کودک برای یادگیری است.
  • این نوع بازی ، فرصتی را در اختیار کودکان قرار می دهد، تا رشد شناختی را در خود تقویت کنند.
  • کودکان با ایفای نقش های مختلف از جمله “مادر”، “پدر بزرگ”، “دکتر،” و غیره به جایگاه واقعی هر یک از این شخصیت ها پی می برند.
  • بازی های فیزیکی اجازه می دهند تا آنها انرژی غیر قابل انکار  دوران کودکی را آزاد کنند.

Visits: 5