مرحله چهارم عملیات انتزاعی و  صوری از 11 سالگی به بعد

در این مرحله رفته‌ رفته کودک به مرحله نوجوانی نزدیک می شود. تفکر او به بلوغ می‌رسد و  رشد نسبی پیدا می‌کند.توانایی تفکر انتزاعی، استدلال قیاسی و درنهایت عملیات فرضی-قیاسی در او نمایان می شود.در این نوع تفکر افراد می‌توانند با تکیه بر مفاهیم ذهنی، محتوا بسازند و استدلال کنند. با تقویت این تفکر، مهارت فرضیه سازی آنها بالا می‌رود و درنهایت وارد مرحله تفکر فرضی-قیاسی می‌شوند. 

 

services-2_section_01_20
services-2_section_01_1

استدلال قیاسی به نوجوانان این توانایی را می‌بخشد که بتوانند از مفروضات نتیجه‌گیری کنند و از جزییات به مفاهیم کلی پی ببرند. تفکر فرضی-قیاسی تکامل‌یافته‌ترین نوع تفکر است. نوجوان با استفاده از این نوع تفکر می‌تواند فرضیه‌سازی کند. فرضیات خود را به آزمایش بگذارد و استدلال خود را اثبات کند. از همین جا می توان گفت که به صورت حرفه ای می توانند تفکر حل مسئله را آموزش ببیند. بنابراین پیاژه معتقد است: در این سن نوجوانان می توانند در برابر موقعیتها و یا مسایل مختلفی که با آنها روبرو می شوند به صورت انتزاعی فکرکنند. دارا بودن این نوع قدرت تفکر سبب می شود که آنان قدرت فرضیه پردازی بیشتری را در مقایسه با کودکانی که در مراحل پائین تر از رشد شناختی قرار دارند؛ داشته باشند.
نوجوان در این مرحله شروع به فکر کردن در مورد مسایل اخلاقی، فلسفی، اجتماعی و سیاسی می‌کند.

نوجوانان کوچک

  • والدین باید بدانند که در این سن حریم خلوت کودک را خدشه دار نکنند. زیرا در آن صورت ، رابطه عاطفی آنها گسته خواهد شد.
  • در این دوره نوجوان به دنبال یافتن هویت خویش، در مسیر شکل دادن به شخصیتى متکى به خود گام بر مى دارد.
  • به صورت حرفه ای تفکر حل مسئله را آموزش می بینند.
  • نتیجه گیری از فرضیه های مختلف و رسیدن از جزئیات به کلیات موضوع از ویژگی تفکر در آنان است.
  • او را تشویق کنید تا به تلاش ها و دست آوردهایش افتخار کند. وقتی کاری خوب پیش نمی رود او را حمایت کنید.
  • به او زمان دهید. برایش فضا و خلوتی فراهم کنید که به احساساتش نظم بخشد تا برای اعتماد کردن به شما مشتاق تر باشد.

کمک به رشد و تکامل

nanny_section_07_20
nanny_section_07_1

می‌توان با فراهم کردن شرایط محیطی مناسب و آماده کردن بستر مناسب به کودکانمان  برای کسب تجارب و مهارت‌های متنوع، در جهت رشد و تکامل تفکرشان کمک کرد. تفکر یکی از ویژگی‌های ذهنی انسان است که نه به طور کامل انتسابی است و نه به صورت کامل در اکتساب ریشه دارد. بلکه ترکیبی از این دو دسته از عوامل در میزان رشد و پیشرفت افراد در تفکر تاثیرگذار است. نکته مهم در رابطه با رشد تفکر کودکان این است که ورود به هر مرحله از تفکر می‌تواند؛ بسته به ویژگی‌ها و شرایط هردوره از کودکی، کمی دیرتر یا زودتر اتفاق بیافتد. سعی کنید با همراهی کودک و تقویت توانایی او در تمام مراحل رشد تفکر در کنارش باشید. اصراری به ورود  زودتر او به هردوره نداشته باشید. ایجاد حس اعتماد به‌ نفس در کودک و ارزش‌گذاری به او باعث می‌شود؛ کودک با آمادگی بیشتری وارد مراحل بالاتر رشد شناختی شود . به این طریق او می تواند هر مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارد. رشد خلاقیت و تفکر خلاق در موفقیت نوجوان  اهمیت بسزایی دارد. ورود به هر مرحله جدید، نیازمند گذر کامل و موفق از مراحل قبلی است. کودکی که نتواند از مرحله خودمرکزپنداری گذر کند؛ توان ورود به مرحله سوم را نخواهد داشت. سعی کنید رفتارتان با کودک را به میزان توانایی ادراک کودکان از محیط تنظیم کنید.

ویژگی ها

در سن یازده سالگی کودکان بازی می کنند. به تماشای تلویزیون می نشینند و کتاب های مختلفی می خوانند : رمان های هیجان انگیز یا  داستان مصور.  از آغاز 13 سالگی ، تفریحات جدید شروع می شود که  نشان دهنده  فاصله گرفتن او از دنیای کودکی و ورود به دنیای نوجوانی است. بازدید از باغ وحش ، خرید کردن ، رفتن به سیرک ، سینما همه میی تواند مورد علاقه نوجوانان باشد.

  • از نظر جسمی، فرزند شما در 11 سالگی با سرعت زیادی به دوره بلوغ نزدیک می شود.<br>از تغییرات جسمی که برایش رخ می دهد آگاه می شود و این تغییرات مشکلاتی در زمینه تصویر بدن و یا اختلالات خوردن بوجود می آورد. .
  • هنگام سخن گفتن اعتماد به نفس بیشتری دارد و ممکن است صحبت هایش را طوری تنظیم کند که در جمع همسالانش مورد قبول واقع شود.
  • گروه های اجتماعی که در آنها قرار می گیرد در حال تغییر است و نیاز دارد زمان بیشتری را با دوستانش بگذراند.
  • در برابر بدخلقی و طغیان احساسات او که اغلب از سماجت یا استقلال طلبی و یا تمایل به اظهار وجود نشآت می گیرد ، خونسرد باشید تا کنترل وضعیت از دستتان خارج نشود.
  • به ایجاد و رشد حس مسئولیت پذیری در او کمک کنید و ارزش های مثبتی که در زندگی آینده به آن نیاز دارد را تقویت کنید.

Visits: 121