تاثیر بازی در ایجاد روابط صمیمانه با والدین
بازی والدین با کودکان میتواند به ایجاد روابط صمیمانه بین والدین و فرزندانشان منجر شود و در حین بازی میتوان درسهای بسیاری برای زندگی آموخت. همه ما روزی کودک بوده ایم و لذت شور و هیجان بعد از یک بازی خوب را چشیدهایم، انرژیای که برای انجام یک بازی پرتحرک، گذاشتهایم و سرحالی بعد از آن را مزه مزه کردهایم؛ پس چه دلیلی دارد که کودک خود را از این تجربه محروم کنیم. آیا می دانید، کودکی که به اجبار والدین به جای بازی و تحرک و شادی، پشت میز انواع کلاسها مینشیند، کودکی که به جای گرفتن مدادرنگی برای نقاشی و خطخطی کردن، به اجبار الفبا را میآموزد، رشد سالم روانی را که بین یک تا ۶ سالگی اول زندگی باید اتفاق بیفتد، را از دست میدهد؟……….
به طور قطع والدین بازی را فرصتی مناسب برای دور نگه داشتن فرزندانشان از خود، می دانند تا کودکانشان سرگرم باشند و کمتر به دست و پای آنها بپیچند. اما درواقع اما درواقع بازی کردن کودکان، به رشد جسمانی و روانی و شخصیتی بچهها کمک شایانی میکند. کودکان در حین بازی خوب گوش کردن، تمرکز داشتن، به هدف زدن، درست تصمیمگرفتن و همچنین قدرت رؤیا پردازی و تخیل خود را تقویت میکنند. کودکان به وسیله بازی کردن با اطرافیان خود ارتباط برقرار میکنند و بسیاری از بازیهایی که کودکان در طول رشد خود انجام میدهند، تأثیر زیادی بر تجارب بزرگسالی آنها دارد. والدین می توانند از طریق بازی به فرزندشان کمک کنند تا به توانایی های بالقوه خود دست یابند. مادر و پدر با مشاهده کردن و پیوستن به بازی های کودک محور، فرصت منحصر به فردی را میابند تا برای لحظاتی جهان را از منظر فرزند خود ببینند و کودک آنها هدایت دنیایی را که خود خلق کرده و متناسب با نیازهایش می باشد؛ را در دست گیرد. تعاملی که از طریق بازی بین فرزندان و والدین ایجاد میشود؛ این پیام را برای کودکان به دنبال دارد که پدر و مادر توجه کامل به او دارند و این تعامل سازنده به ایجاد روابط پایدار بین فرزندان و والدین منجر می شود.
بهبود روابط با فرزندان با بازی و شادی:
بسیاری از والدین تصور میکنند نباید با فرزندانشان وقت بگذرانند یا با آنها بازی کنند. آنها انگیزهای برای بازی همدلانه با کودک خود ندارند و ترجیح میدهند حتی لحظهای از دنیای بزرگسالان مرخصی نگیرند. برخی احساس پیری و خستگی بسیاری در مقابل فرزندانشان دارند. برخی دیگر تصور میکنند که اگر با فرزندانشان صمیمی باشند و با آنها بازی کنند از ابهت پدر و مادری آنها کاسته شده و دیگر فرزندشان از آنها حساب نمیبرند. در حالی که اشتباه میکنند؛ یکی از لذتبخشترین کارها برای کودکان این است که با والدین خود غرق در یک بازی کودکانه شوند. والدین در حین بازی با فرزندان خود نه تنها بخشهای مهمی از مهارتهای زندگی را به فرزندانشان آموزش میدهند؛ بلکه به روابط خود با فرزندانشان هم استحکام میبخشند. زمانی که با فرزندان خود وقت میگذرانید و با هم برای یک بازی، انرژی مصرف میکنید خیلی به خود و فرزندتان برای دوست بودن و همراه بودن کمک کردهاید.
نکته
این مورد را فراموش نکنیم که:
کودکان با بزرگترهایی که با آنها وقت میگذرانند و با قواعد و قانون آنها بازی میکنند؛ خیلی بهتر ارتباط برقرار میکنند. زیرا با آنها احساس صمیمیت بیشتری دارند. در همین ارتباطات صمیمی و دوستانه با فرزندانمان است که میتوانیم مسائل و مشکلات پیش آمده برای آنها در مراحل مختلف زندگی را بفهمیم و در حل آن مشکلات به فرزندانمان کمک کنیم.
خاطرات کودکیت را ورق بزن:
شاید برای برخی از والدین سخت باشد که یک شبه کودک درونشان را بیدار کنند و همراه کودکشان به بازی مشغول شوند. یکی از راههایی که میتواند به شما والدینی که در این دسته قرار دارید کمککند؛ مرور خاطرات کودکی خودتان است. گاهی خاطرات کودکیتان را مرور کنید. سعی کنید به عمق احساساتتان در آن زمان سرک بکشید. آلبومهای کودکی را نگاه کنید. شور و نشاط کودکی و خواستههای عجیب و غریب آن دوران را به یاد بیاورید. از پدر و مادرتان و بزرگترهای فامیل بخواهید خاطرات و ویژگیهای شما در کودکی را برایتان تعریف کنند. از بالا رفتنهایتان از درخت، از پرحرفیهایتان، از آتشبازیهایتان، از کاردستیهای خلاقانهتان و… گاهی با همسن و سالهای اکنونتان که همبازیهای دیروز شما بودند، بازیهای آن دوران را یادآوری کنید و از خاطراتتان برای هم بگویید. مثل قایمباشک بازی، گرگم به هوا، بادبادکبازی، خالهبازی و…؛ این کار احساسات همدلانه شما را برمیانگیزد و بهتر میتوانید با دنیای کودکانه فرزندتان ارتباط برقرار کنید. با هریک از کارهایی که برای بیدار کردن کودک درون خود انجام میدهیم، در واقع به همراه شدن با کودک خود کمک میکنیم و این تلاش ما باعث میشود کودک و دنیای او را درک کنیم و موضوعات را از دریچه او نگاه و آنها را بررسیکنیم.
نکات کلیدی:
- بازی والدین با فرزندان موجب ایجاد صمیمیت و ارتباط بیشتر می شود.
- والدین با مشاهده کردن و پیوستن به بازی های کودک محور، می توانند لحظاتی جهان را از منظر کودک خود ببینند
- والدین در حین بازی با فرزندان خود می توانند مهارتهای زندگی را به فرزندانشان آموزش دهند.
Visits: 5